BIP är dansk forskning på vad framgångsrika rehabiliteringskontakter har gemensamt. Kontakter mellan 400 handläggare och 4000 deltagare under 4 år gav 64 000 mättillfällen som kompletterades med djupintervjuer och registerdata.
Slutsatserna, som redovisas nedan, är starkt kopplade till förhållningssätt, organisering, och tilltro i de organisationer som tillhandahåller rehabilitering. Utveckling av samverkan mellan parterna är komplext, men BIP visar att det är aktörernas förhållningssätt som avgör utfallet för individerna. Därför satsar Samordningsförbundet i Blekinge långsiktigt och uthålligt på just samverkan!
Om handledaren känner tilltro till individens möjligheter att få jobb, så visar sig just det bidra till att det blir så.
Arbetsmarknadsinsatser ska ges från start och parallellt med sociala, kompetenshöjande och hälsofrämjande insatser
Handledarbyten och tidsmässiga avbrott mellan insatserna förflyttar individen bort från arbetsmarknaden
BIP är inte en metod eller ett verktyg - det är ett förhållningssätt som bara kan utvecklas av personal och ledning tillsammans.
Samordningsförbundet i Halland har dock tagit fram ett verktyg som kan användas som samtalsunderlag i handledarens kontakt med individen. SKAPA-verktyget kan förstärka handledareffekten och därmed bidra till individens stegförflyttning mot arbetsmarknaden.
Samordningsförbundet i Blekinge erbjuder utbildningarna löpande efter behov - i samarbete med Nationella Nätverket för Samordningsförbund, NNS.